Oosterpoort

De laatste Hoornse Stadspoort

scroll naar beneden, of lees hier nog meer info

De specialiteit van Oosterpoort

Eeuwenlang heeft Hoorn twee Oosterpoorten gehad, slechts 100 meter van elkaar.

Te vinden op Oosterpoort 1

In de 16e eeuw, de tijd van de omvangrijkste omwalling van Hoorn, was de stad toegankelijk via vier stadspoorten. Daarvan rest alleen nog de huidige Oosterpoort uit 1578. Zijn voorganger, de Oude Oosterpoort, stond ongeveer 100m de stad in, bij de brug tussen het Kleine en Grote Oost. Door stadsuitbreidingen kwam die in de stad te liggen en verloor hij zijn functie als stadspoort. Nog eeuwenlang heeft de oude Oosterpoort dienst gedaan als gevangenpoort, totdat hij gesloopt werd in de 19e eeuw.
Via een toenmalige houten poortbrug over de zojuist nieuw gegraven stadsgracht kwam je bij het poortgebouw van deze nieuwe Oosterpoort. In 1763 maakte deze houten brug plaats voor de huidige, stenen zevenbogige brug met smeedijzeren leuning. De basisvorm en constructie van de Oosterpoort geven aanleiding te veronderstellen, dat de poort niet meer zo zeer als verdedigingspoort werd gebouwd, maar eerder als plaats van controle over wie de stad in en de stad uitgaat, het weren van landrovers en overig gespuis. Maar ook een plaats van heffing van tol- en accijnsgelden. Niet in het minst ook gold een stadspoort in die tijd altijd nog als teken van macht van en ontzag voor de stad.
In 1601 is op het platte dak van de poort de poortwachterswoning gebouwd. De vensters in de voor- en achtergevel dateren van de restauratie van 1913. Ook is toen het traptorentje gebouwd als vervanging van de houten toegangstrap.
(Tekst met dank aan Vereniging Oud Hoorn)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen resultaten