De specialiteit van Mariatoren
Op zoek naar een unieke overnachting? In de toren zit een B&B
Te vinden op Achter de Vest 1
In de middeleeuwen werden oorlogen voornamelijk gevoerd om steden onder controle te krijgen. De verdedigingswerken die Hoorn tegen aanvallen moesten beschermen, hebben een grote invloed gehad op de ruimtelijke indeling van de stad. Tot op de dag van vandaag
De verdediging aan de landzijde van de stad bestond eerst uit een gracht met aarden wal en houten stadspoorten ter hoogte van de huidige Gedempte Turfhaven. Dit was in 1426, toen de Hoekse- en kabeljauwse twisten ook Hoorn bereikten. Het aantal inwoners groeide en de verdedigingslinie werd een aantal keren verschoven. In 1508 werd de Draafsingel rond de stad gegraven. Er is flink geïnvesteerd in stenen verdedigingstorens, toegangspoorten en een dikke muur. De Mariatoren is een mooi bewaard voorbeeld van een hele rij torens die om de 90 meter van elkaar verwijderd op de stadswal hebben gestaan. De naam komt van het Mariaklooster, wiens land binnen de stadsgrenzen reikte tot aan de nieuwe gracht. Het klooster werd verplicht mee te betalen aan de verdediginswerken. Ook andere kloosters moesten meebetalen, zo was er verderop een Geertentoren en Agnietentoren.
In de straat achter de Mariatoren zijn twee poortjes zichtbaar. Deze zijn van de verschillende schutterijverenigingen die de stad telde. Op het achtergelegen terrein De Doelen werd door de schutters geoefend met hand- of voetboog.
(Tekst met dank aan Vereniging Oud Hoorn)
Dit vind je misschien ook leuk
Geen resultaten