Bossuhuizen

Ontdek het stripverhaal van de Slag op de Zuiderzee op de gevels.

Filmpje over de Slag

De specialiteit van Bossuhuizen

Een heroïsche vrijheidsstrijd op het water

Te vinden op Slapershaven 1

Deze drie 17e eeuwse woonhuizen hebben een doorlopend geïllustreerde gevel, waarop versregels en reliëfs in woord en beeld de zeeslag van de Westfriezen en de watergeuzen tegen de Spaansgezinde vloot onder aanvoering van de graaf van Bossu weergeven.
Het gevecht op 11 en 12 oktober 1573 ging de geschiedenis in als de Slag op de Zuiderzee. De slag vond plaats vlak voor Hoorn, op het Hoornse Hop.
De slag op de Zuiderzee vindt plaats aan het begin van de roerige Tachtigjarige oorlog. De steden en gewesten van de Nederlanden vormen dan nog geen eenheid in de strijd tegen de Spaanse overheersing. Zo blijft Amsterdam bijvoorbeeld lange tijd trouw aan Spanje. De strijd ter land en ter zee verloopt moeizaam. Als de Watergeuzen in 1572 Den Briel innemen, scharen veel steden in Noord-Holland, waaronder Hoorn, zich aan de zijde van opstandelingenleider Willem van Oranje. Een jaar later komt de oorlog in dit gebied tot een hoogtepunt. De Watergeuzen en de Westfriezen proberen de haven van Amsterdam te blokkeren. De Spaanse landvoogd Alva zendt een zeemacht op de Oranje-aanhangers af onder leiding van Admiraal Bossu. Er volgt een zeeslag die zes dagen en nachten duurt. Ondanks de overmacht slagen de Westfriezen erin Bossu te verslaan. Dit komt vooral door de heldendaad van de Hoornse matroos Jan Haring. Hij klimt in de mast van het Spaanse admiraalsschip ‘De Inquisitie’ en haalt de vlag uit de mast. De andere Spaanse schepen denken dat de Admiraal is overwonnen en vluchten weg. Helaas wordt Jan Haring uit de mast geschoten en overlijdt. De slag duurt daarna nog een hele nacht, waarbij inwoners van Hoorn met kleine bootjes gewonden blijven afvoeren en etenswaar, munitie en nieuwe soldaten blijven aanvoeren.
Bossu werd gevangen genomen en heeft drie jaar lang opgesloten gezeten in het Weeshuis aan de Korte Achterstraat. Het lichaam van Jan Haring werd in een optocht door de straten van Hoorn getild en opgebaard in de Grote Kerk.
(Tekst met dank aan Vereniging Oud Hoorn)

Dit vind je misschien ook leuk

Geen resultaten